Voor elke uitdaging een financiering
Transparant in wat we doen
Totale financiële ontzorging

Sparen of beleggen

Door het terugtrekken van de overheid wordt het verwerven van eigen vermogen, bijvoorbeeld ter aanvulling van een pensioen of voor de scholing van kinderen, steeds belangrijker. Dus wat is wijsheid: sparen of beleggen? Het hangt vooral af van je focus en periode. En in veel gevallen is een combinatie van sparen en beleggen een prima oplossing.

Wat is het verschil

Sparen

Als je van plan bent te sparen, kun je kiezen voor een variabele of vaste spaarrente. Kies je voor een vaste spaarrente, dan heb je ook de zekerheid van een vast rendement. Een veilig idee, maar er kleven ook nadelen aan. De rentetarieven zijn momenteel laag, dus het opbouwen van vermogen met rendement op spaarrekeningen is tegenwoordig een uitdaging. Ook zal de opbrengst niet hoog genoeg zijn om jouw onroerendgoedbelasting te compenseren. Onthoud dat het altijd begint met sparen. Als je geen spaargeld hebt voor onverwachte uitgaven, is het niet verstandig om te beleggen. Daarom is het belangrijk dat de buffer eerst in goede staat is.

Beleggen

Inkomsten kunnen niet worden gegarandeerd door te beleggen. Daarom kan uw investering minder waard worden. Aan de andere kant is het mogelijk om een hogere winst te behalen dan door te sparen. Om het risico te beperken, wordt er bij beheerd beleggen vaak gebruik gemaakt van fondsen met een goede wereldwijde spreiding. Daarnaast kan je jouw eigen beleggingsprofiel kiezen: kortom de verhouding tussen aandelen en obligaties.

De juiste weg vinden tussen sparen en beleggen

Het kan nu wel wezen dat je van sparen af ziet omdat het nu niet de moeite waard is. Toch is het verstandig om na te denken over een spaarbuffer die je snel kunt aanspreken. Bijvoorbeeld de vaatwasser is kapot of je auto stopt ermee. Overweeg daarom een combinatie van sparen en beleggen.

  • Sparen voor korte- en middellange termijn, omdat je altijd spaargeld achter de hand hebt of voor in de toekomst aan het sparen bent voor speciaal doel.
  • Beleggen voor de middellange-en lange termijn, omdat je een hogere kans hebt op een beter rendement op een langere termijn.